23 mei 2023

Lage struiken met bloemen: een kleurrijke aanwinst

Wil je de tuin het hele jaar door kleurrijk en levendig houden? Dan zijn lage struiken met bloemen de perfecte keuze. Van sprankelende rode tot serene witte exemplaren: er is voor ieder wat wils. Varieer kleuren en vormen naar je eigen smaak en geniet ook in de winter ten volle van je tuin.

 

De vraag is wel: welke soort lage struik met bloemen past het beste bij jou? En waarmee moet je rekening houden bij de keuze van deze sfeervolle bodembedekkers? Dat leggen we je in detail uit.

 

De vele voordelen van lage struiken met bloemen

 

De belangrijkste eigenschap van deze vaste planten is hun bescheiden grootte. Lage struiken met bloemen worden maximaal 150 cm groot. Dit zorgt er als eerste voor dat ze zeer onderhoudsvriendelijk zijn. Je hoeft ze minder te snoeien dat hogere planten in je tuin. Bovendien zijn ze vaak beter bestand tegen droogte en ziektes.

Daarnaast zijn lage struiken met bloemen zeer flexibel inzetbaar in jouw tuinontwerp. Zo komen ze zelfs prima tot hun recht in een kleine stadstuin, zonder dat ze gaan overheersen. Zelfs patio’s en balkons zijn geen enkel probleem. Boven alles zorgen ze voor de nodige textuur en diepte. Gebruik ze om structuur aan te brengen, als borders of als bodembedekker.

Lage struiken met bloemen: winterhard of bladverliezend?

 

Het merendeel van de lage struiken met bloemen zijn bladhoudende heesters. De groenblijvende struiken behouden hun schoonheid zelfs in de koudste maanden. Dit zorgt voor een constante kleur en structuur, het hele jaar door. Naast de lust voor het oog zorgen ze ook voor noodzakelijke beschutting en voedsel voor de dieren in je tuin. Denk bijvoorbeeld aan struiken met rode bessen. Als voedsel trekken ze vogels aan.

 

Daarnaast zijn er ook bladverliezende struiken. In de wintermaanden zorgen deze dus niet voor kleur in jouw tuin. Daartegenover geven ze een uitbarsting van kleuren en geuren in het voorjaar en de zomer. Ze trekken dan bestuivers aan zoals bijen en vlinders. Dit draagt bij aan de biodiversiteit van jouw tuin.

 

Onze favorieten als lage struiken met bloemen

 

  • Azalea’s. De prachtige rode bloemen bloeien volop in mei en juni. Met een rijke kleurimpuls zijn ze een prachtige aanvulling op je lentetuin. Ze zijn winterhard en gedijen goed in zure grond. Azalea’s zijn dus een prima keuze voor een border.
  • Lavendel. Deze geurige lage struiken zijn bekend om hun relaxerende aroma’s en paarse bloesem. Bovendien kunnen ze goed tegen droogte en trekken ze bestuivers aan. Dit maakt lavendel zowel mooi als functioneel voor je tuin.
  • Rode Ribes. De Ribes sanguineum kondigt de lente aan met clusters van rode bloemen. In de herfst wordt dit gevolgd voor de nodige rode bessen. Ze zijn een geweldige keuze, wanneer je meerdere jaren achter elkaar wil genieten van een kleurrijke lage struik met bloemen.
  • Winterjasmijn. De Jasminum nudiflorum heeft heldergele bloemen. Deze verschijnen in de winter, waardoor ze een zeldzame kleurenpracht geven aan de meest kille, grijze dagen van het jaar.
  • Skimmia. Deze struik heeft het hele jaar door glanzende groene bladeren. Als wintergroene struiken zijn ze bijzonder veelzijdig. In het voorjaar zijn ze heerlijk geurig en in de winter geniet je van de mooie witte of rode bessen.

 

Heeft je tuin een renovatie nodig?

Bij Groenonderneming Donny De Wilde ben je in goede handen. Met onze professionele tuinrenovatie ben je zeker van een duurzame oplossing. Je krijgt als het ware een nieuwe tuin, waar je elk seizoen volop van geniet.

 

We komen langs in de hele provincie Oost-Vlaanderen en het Waasland. Ook voor tuinonderhoud en boomverzorging.

Groenonderneming

Donny De Wilde

9240 Zele

+32 486 88 95 27

BE 0846.238.490